Toffe tool: Canva!

Toffe tool Canva

Visuele content is hot! Op sociale media worden meer en meer foto’s en illustraties gedeeld. Logisch ook! Maar hoe maak je nou zelf mooie, indrukwekkende afbeeldingen om te delen op sociale media? Tadaa: Canva! Een gratis, online tool waarmee je heel gemakkelijk mooie illustraties, posters, presentatie etc. kunt maken.

Voor iedereen die minder goed is met Photoshop of Illustrator of gewoon op zoek is naar een simpeler alternatief is Canva echt een must-try!

Zo werkt canvaZo werkt Canva

Canva bestaat nog niet zo lang, maar heeft zich voor mij nu al bewezen! Deze tool maakt het mogelijk om binnen een paar klikken een mooie poster, uitnodiging of afbeelding voor een blog te creëren. En je hoeft geen ontwerper te zijn om het er behoorlijk gelikt uit te laten zien.

Hoe werkt het?

Na inloggen kun je voor een aantal layouts en formaten kiezen, bijvoorbeeld:

  • een A4
  • een foto voor bij een blog
  • een postkaart
  • een poster
  • een visitekaartje
  • een infographic
  • etc.

Maar het is ook mogelijk om zelf een formaat te kiezen. Zodra je een keuze maakt, krijg je een wit canvas te zien waar je mee kunt doen wat je wilt. Aan de linkerkant van je scherm zie je allerlei opties waarmee je je Canva kunt ‘aankleden’. Je kunt bijvoorbeeld voor een standaard layout kiezen. Dan krijg je een ontworpen Canva, die je natuurlijk nog zelf kunt aanpassen. Maar je kunt ook helemaal from scratch beginnen. In Canva kun je zelf afbeeldingen uploaden of gebruik maken van hun uitgebreide database aan afbeeldingen. Een groot gedeelte van die afbeeldingen, icoontjes en andere leuke elementen is zelfs gratis beschikbaar. Vervolgens kun je je Canva delen via sociale media, opslaan of downloaden.

Toffe Tool Canva

Perfect passende plaatjes voor social media

Zit je ook wel eens te pielen om een bepaalde foto precies goed als omslagfoto op Facebook te krijgen? Of past dat plaatje toch minder goed in je Twitter header dan gedacht? Canva maakt het makkelijk om een perfect passende afbeelding te ontwerpen voor Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest, Instagram, Tumblr etc. En dat scheelt je niet alleen tijd, maar ook een hoop frustratie.

Ontwerp je eigen huisstijl

Voor iedereen die geen geld heeft om een huisstijl te laten ontwerpen, is Canva ook een perfecte tool. Onder de verschillende standaardformaten, valt namelijk ook een visitekaartje, een basis voor briefpapier en zelfs het stramien voor een flyer. Top! Door telkens hetzelfde lettertype en dezelfde stijlelementen in al je huisstijluitingen te gebruiken, heb je al snel een mooie eenheid. En heb je even geen creatieve ideeën? De databank van Canva staat vol met prachtige voorbeelden die je vast en zeker voldoende inspiratie geven!

Pfoe, als je dit artikel zo leest zou je bijna zeggen dat ik aandelen heb in Canva. Maar dat is dus niet zo (I wish ;)). Het is gewoon een tool waar ik heel enthousiast over ben. Dus ik zou zeggen, probeer het uit en laat me vooral weten wat je ervan vond!